Stránka | Blag

8.5.10

Od úsvitu vekov sa ľudská civilizácia snaží, čo najefektívnejšie rozdeliť čas. A robí to dosť zle. Nebudeme sa zaoberať hlúposťou počtu hodín v dni, či sekúnd v minúte, pozrime sa na dátumy.

Naša planéta obehne svoju hviezdu za 365 dní, to je dané prírodou a zatiaľ s tým nevieme nič robiť. V škole nás učia, že rok má 12 mesiacov, z nich niektoré majú 31, niektoré 30, či dokonca 29 dní. Tiež sa údajne delí, na štyri nič nehovoriace obdobia, ktoré majú na osídlenej pologuli  pevne určené dátumy:

  • Jar - 20. marec
  • Leto - 21. jún
  • Jeseň - 23. september
  • Zima - 21. december

Toto je však hlúposť. V skutočnosti existujú len tri ročné obdobia a volajú sa zima, horko a fajne. Rok má 12 mesiacov a každé obdobie trvá presne 4 mesiace. Cez zimu je zima a sneh a je preto počas prvých štyroch mesiacov roka: január, február, marec a apríl. Po zime nastupuje horko, (okrem niektorých mikroklím, napr, v Pande je stále horko.) kedy je veľmi teplo, ľudia sa korčuľujú, kúpu a tak. Sú to mesiace máj, jún, júl a august. Po horku príde obdobie kedy nie je ani príliš zima a ani príliš horko a volá sa fajne. Fajne je cez mesiace september, október, november a december. Niektorí ľudia volajú toto obdobie aj hanlivým  výrazom "popi..."

365 deleno 12 je presne 30, preto má každý mesiac 30 dní. Prestupný rok má 366 dní čo je po vydelení dvanástimi presne 32 a preto majú na prestupný rok mesiace po 32 dní.

Ešte je zaujímavé poznamenať, že na anglickom území je len jedno ročné obdobie.